Odotukset Oppimon kolmannelle kierrokselle

13 syys 2016
1681
0

Oppimo-ohjelma pyörähtää käyntiin jo kolmatta kertaa. Ohjelma on jaettu kolmeen osaan: vertaisopetusjaksoon, jossa oppimolaiset opettavat toisiaan; projektivalmiusosioon, jossa ulkopuoliset osaajat auttavat projektityössä alkuun; ja projektijaksoon, jossa oppimolaiset toteuttavat projektin Oppimon yhteistyökumppanille. Oppimon haku on auki 16.9. asti.

Ohjelman taustalta löytyy kolme valtiotieteilijää, jotka pettyivät itse opintojensa työelämätaitojen tarjontaan. Jenni Hämäläinen, Johannes Anttila ja Elina Uutela ovat pyörittäneet ohjelman läpi kaksi kertaa rennolla, mutta päämäärätietoisella otteella. Tänä syksynä remmiin hyppää mukaan myös Otto Ahoniemi.

Oppimolaisista onkin koostunut ohjelmien jälkeen nuorten ammattilaisten yhteisö, jossa jokainen voi olla mukana omana itsenään ja jossa toisia kunnioitetaan.

Mutta mitä oppimolaiselta sitten hakuvaiheessa oikein odotetaan? Ainakin halua oppia. Asennetta. Kykyä kertoa, miksi haluaa mukaan. Arvostusta poikkitieteellisyyttä kohtaan.

“Kysymys on vaikea, koska se riippuu niin paljon muista hakijoista”, Jenni summaa. “Oppimolaiset eivät koskaan ole vain lauma yksilöitä, vaan haemme ryhmälle kokoonpanoa, jossa dynamiikka toimii ja ihmiset voivat sekä haastaa että tukea toisiaan.”

“Me ollaan myös aina todella hämmästyneitä ja lapsekkaan innostuneita kaikista taidoista ja opintoaloista, jotka on meille vähän tuntemattomampia”, hymähtää Elina. “Muistan viime vuodelta, että innostuttiin ravitsemustieteilijästä ihan tolkuttomasti, vaikka ei meillä ollut mitään käsitystä mihin tiimiin sellaisen voisi laittaa tai missä niitä oppeja voisi hyödyntää.”

Matkan varrella kaikki on kuitenkin aina järjestynyt. Joka kerta paitsi opetuskerrat, myös projektitiimit on saatu koottua onnistuneesti.

“Projektitiimien kokoaminen on ehdottomasti vaikein osuus: meidän pitää ajatella paitsi tiimiläisten taitopalettia ja asiakkaan toiveita, myös ryhmädynamiikkaa”, Johannes avaa. “Meidän pitää omistautua ohjelmalle alusta alkaen, jotta opimme tuntemaan ihmiset ja luomme heille ilmapiirin, jossa he voivat kertoa myös omat toiveensa avoimesti.”

Oppimon kolmantena lukuvuotena kaikki on tarkoitus tehdä hiotummin ja paremmin. Kokemus on tuonut vetäjille varmuutta, mutta samalla uusi veri pitää fokuksen eteenpäin katsovana.

“Oppimon ydinjuttu on tarjota paitsi hyvä ryhmäytymiskokemus, myös aidosti haastava ja opettavainen projekti. Siksi tänäkin vuonna projektitaitojen tarjoaminen ja loistavat yhteistyökumppanit ovat kaikista tärkein osa ohjelmaa“, kertaa Otto.

Haku on auki 16.9. asti osoitteessa oppimo.fi/haku.