Näkökulman vaihtamisen taito

26 loka 2016
2715
0

Luovuus, toimiva vuorovaikutus ja huumori. Kaikki ne edellyttävät yhtä asiaa – näkökulman vaihtamisen taitoa (reframing), kirjoittaa psykiatri ja filosofi Antti S. Mattila teoksessaan Näkökulman vaihtamisen taito.

Oppimon toisella vertaisopetuskerralla treenattiin strukturoidun neuvottelusimulaation avulla neuvottelutaitoja, joista ehkä oleellisin on juuri näkökulman vaihtaminen. Ilman sitä ei onnistu myöskään ongelmanratkaisu, sillä ongelman määrittely jää väistämättä puoliväliin, jos sitä tarkastelee yhdestä ainoasta näkökulmasta.

Omista pinttyneistä käsityksistään voi olla haastavaa päästä eroon tosielämässä, mutta toiseen rooliin eläytymisen on todettu helpottavan heittäytymistä ja systeemin ulkopuolista ajattelua. Lisämaustetta neuvottelupöytään toi simulaation sijoittaminen kuvitteelliseen, mutta huvittavalla tavalla tosielämän neuvottelupöytiä muistuttavaan Disney-kontekstiin. Täysillä eläytyminen saattaa tosin johtaa varsin erikoisiin lopputuloksiin: minkäs teet, jos mielenterveyspalveluihin ei haluta allokoida lisää resursseja, koska suuri osa neuvottelijoista pelkää sen seurauksena paljastuvansa mielikuvituksen tuotteeksi.

Myös sosiaalisissa statuksissa on pohjimmiltaan kyse hyvistä vuorovaikutustaidosta, jotka niin ikään perustuvat näkökulman vaihtamisen taidolle. Kyky sovittaa oma status tasapainoon muiden statusten kanssa johtaa usein parempaan lopputulokseen kuin raivokas oman statuksen ja näkökulman puolustaminen, kertovat puhetaidon kouluttaja Juhana Torkki ja investointipankkiiri Sami Miettinen teoksessaan Neuvotteluvalta.

Kyky omaksua jonkun toisen näkökulma eli sosiosentrinen ajattelutapa voi siis johdattaa tilannetta eteenpäin kohti parasta mahdollista ratkaisua, vaikkei toinen osapuoli olisikaan kovin halukas muotoilemaan ratkaisua yhdessä. Näissä pattitilanteissa kannattaa muistaa stoalaisfilosofi Epiktetoksen kuvaus onnellisuudesta ja sen esteistä: asiat sinällään eivät vaivaa meitä, vaan se, miten ne näemme.

Kun seuraavan kerran kohtaat ylitsepääsemättömältä vaikuttavan esteen, tee itsellesi palvelus, nappaa taskusta kuvitteelliset lainalasit päähäsi ja kysy itseltäsi: what would Pocahontas do?