Parasta Oppimossa, osa 1/3: poikkitieteellisyys

13 elo 2015
1063
0

Vertaisoppimisohjelma Oppimon haku lukuvuodelle 2015–2016 on jälleen auki. Hakuaikana julkaisemme neliosaista kirjoitussarjaa, jossa nostamme esille Oppimon parhaita puolia. Ensimmäinen osa käsittelee poikkitieteellisyyttä.

Poikkitieteellisyys oli meille Oppimon järjestäjille vielä reilu vuosi sitten muotisana, buzzword, jota sopi käyttää pätevästi joka yhteydessä. Tietysti siis teimme näin myös Oppimon markkinoinnissa. Poikkitieteellinen vertaisoppimisohjelma! Trendikästä!

Sattumalta kävi kuitenkin niin, että opetuskertojen ja projektien myötä sana alkoi tarkoittaa meille jotain. Oppimolaiset koottiin aidosti siten, että he edustivat eri opintoaloja ja harrastetaustoja.

Havaitsimme, että poikkitieteellisen porukan hyöty yksilön kehittymiselle on valtava. Omat vahvuutensa ja osaamisensa hahmottaa selkeämmin, kun omia taitojaan peilaa eri taustoista tulevien tyyppien taitoihin.

Tajusimme lisäksi, että Oppimon asetelma muistutti paljon enemmän aitoa työelämää kuin korkeakouluopiskelu missään muodossa. Monet eivät välttämättä edes muistaneet toistensa opintotaustaa, joten suhtautuminen toisiin ihmisiin perustui näyttöihin ja asenteisiin opetus- ja projektitilanteissa.

Oman ammatti-identiteetin kehittymiselle on tärkeää nähdä itsensä yksilönä, omien taitojensa kokonaisuutena. Se harvemmin onnistuu porukassa, jossa kaikkien kanssa on runsaasti yhteistä (esimerkiksi sama pääaine) tai jossa ihminen luokitellaan yhden taustatekijän perusteella.

Projektivaiheen tiimit olivat erittäin vahvoja, sillä jokainen tiimin jäsen toi porukkaan jotain, mitä muilla ei ollut. Lisäksi keskinäinen arvostus oli vahvaa, minkä seurauksena toisten ideoita kehuttiin ja hiottiin, mutta kritiikkiäkään ei pelätty antaa.

Tule mukaan

Oppimo on täällä taas, ja haluamme juuri sinut mukaan ohjelmaan. Opiskelit mitä alaa tahansa, tiimisissäsi tulee varmasti olemaan ihmisiä, jotka katsovat asioita aivan eri näkökulmasta. Opit uutta ja samalla syvennät omaa ammattitaitoasi, ratkoen samalla oikeiden organisaatioiden oikeita ongelmia.

Mitä siis odotat? Hae mukaan. Haku on auki perjantaihin 11.9. asti.

Koska kaiken kertominen presentaatioin on kivaa, alta löydät vielä Oppimon perustiedot nopealukuisena slaidipakkana.