Parasta Oppimossa 2/3 – et itsekään tiedä, mitä kaikkea osaat

2 syys 2015
1177
0

Oletko harkinnut Oppimoon hakemista, mutta arastelet, koska et osaa opettaa mitään? Ei syytä huoleen. Jokainen osaa aivan varmasti opettaa jotakin – ja Oppimon ideana on auttaa opiskelijoita tajuamaan, miten paljon he oikeasti osaavat.

Mitä yliopistotutkinnosta oikein jää käteen? Tutkintonimike varmasti auttaa työnhaussa, mutta sen lisäksi pitäisi eritellä vielä omat erityitaitonsa, eikä se aina ole niin helppoa. Ihmistieteissä opittu suurten kokonaisuuksien hallinta on hyödyllistä, mutta se on taitona jo kovin puhki hoettu. Muita konkreettisia taitoja on ollut joskus vaikea keksiä.

Tekemällä oppii, ja mikä vielä tärkeämpää, tekemällä itse tajuaa mitä osaa jo. Itselleni loistavana herätyksenä on toiminut erilaisten tapahtumien järjestäminen. Tapahtumien suunnitteluprosessi kokonaisuudessaan ensimmäisen idean muotoilusta rahoituksen hakemiseen ja tapahtuman aikana paikasta toiseen toiseen juoksentelu ovat opettaneet, että olen hyvä kirjoittamaan rahoitushakemuksia, organisoimaan asioita ja toimimaan ihmisten kanssa.

En edelleenkään erityisemmin pidä ihmisten edessä esiintymisestä, mutta palautteen perusteella pärjään siinäkin. Pelkästään tenttikirjoja lukemalla en koskaan olisi oppinut itsestäni näitä asioita. Nämä taidot ovat ehkä arkisia, mutta kuitenkin työelämässä erittäin tärkeitä.

Oppimossa oppii uusia taitoja muilta opiskelijoilta ja syventää omaa osaamistaan opettamalla sitä muille. Projektivaiheessa yhteistyökumppaneiden tarjoamissa projekteissa jokainen pääsee soveltamaan omaa osaamistaan käytäntöön ja oppimaan uutta itsestään.

Mikään ei auta ymmärtämään omaa osaamista paremmin kuin se, että itse joutuu suunnittelemaan projektin eri osa-alueet ja toteutuksen, järjestämään tapaamisia sekä delegoimaan hommia ja sitten selvittämään miksi niitä ei ole tehty.

Poikkitieteellisissä projekteissa pääsee myös vertaamaan omia taitojaan eri alojen opiskelijoihin, jolloin tulee varmasti selväksi oma erityososaaminen. Exceliä pyörittelemällä ja yhteistyötahoja kontaktoimalla saattaa oppia olevansa hyvä juuri siinä, vaikka ei ollutkaan koskaan niin ajatellut saati toivonut.

Ei siis kannata jättää hakematta Oppimoon vain siksi, että ei ole varma siitä mitä voi muille opettaa. Olemme varmoja siitä, että jokaisella oma-aloitteisella opiskelijalla on taitoja, joista olisi hyötyä muillekin. Täytä hakemus mahdollisimman perusteellisesti ja laita sitten meille viestiä, niin mennään yhdessä selvittämään osaamistasi vaikka kahvikupposen äärelle.