Luovuus on taito, ei ominaisuus

4 marras 2015
1191
0

Sotku.

Viivat sikin sokin.

Epäselvyydessä muotoja.

Mielikuvituksesta viivoja.

Viivat liikkuvat.

Poikkeavat reiteiltään.

Sulautuvat toisiinsa.

Sotkuja.

Nähdä tarkoituksen,

tietyn muodon.

Uskomme kohtaloon.

Näemme tarkoituksen.

Luovuuden ajatellaan usein olevan synnynnäinen taito, joka toisilla on ja toisilla ei. Harvoin sitä esitetään taitona, jota voisi oppia tai harjoittaa. Huomaamattamme me kaikki olemme kuitenkin luovia, esimerkiksi yhdistämällä asioihin automaattisesti mielikuvia ja ajatuksia, joita emme edes miellä innovatiivisiksi.

Oppimon Luovuus-aiheisella kerralla me oppimolaiset harjoitimme luovuuttamme. Mekaanisesti, rajoituksetta, leikkimielisesti, tosissaan: harjoitimme.

Jos tehtävänantona on kirjoittaa runo, moni sanoo, ettei osaa. Mutta mitä jos tehtävän antaja pyytää runon sijaan kirjoittamaan pelkkää ajatuksen virtaa? Paperille alkaa kirjoittaa asioita, jotka pyörivät mielessä, asioita, joita näkee ja kokee sillä hetkellä, mieleen juolahtavia muistoja. Jokainen keksii taatusti muutaman sanan tai satunnaisen lauseen kirjoitettavaksi. Mitä tapahtuu, kun tästä tekstistä riisuu kaiken, mitä ei tarvita sisällön hahmottamiseksi? Poistaa sanan toisensa jälkeen. Voivatko jäljelle jäävät sanat olla runo? Ehkä.

Oletko sitä mieltä, että yllä oleva on runo? Kyseinen ”runo” on nimittäin syntynyt juuri näin.

Luovuus on asia, jota kaikilla on, mutta jota emme aina osaa nähdä.

”Creativity is courage.”

Näin sanoi Henri Matisse. Luovuus on rohkeutta altistaa itsensä ja omat luovuuden synnyttämät ideansa muiden arvostelun alle. Parhaiten menestyneet ihmiset tunnetaan usein juuri rohkeudestaan toteuttaa ideoitaan, rohkeudestaan olla haavoittuvaisia (luovine) ideoineen muiden edessä.

Harjoitimme Oppimossa luovuuttamme lisää. Viskoimme ajatuksen virrasta napattuja sanoja pikkulapuille. Asettelimme lappuja pareiksi. Sanapareista kehitimme konsepteja.

Vihreä + lumi.

Mitä sinulle tulee mieleen, jos voisit keksiä vihreästä ja lumesta ihan mitä tahansa? Millainen tuote tai palvelu se olisi, miltä asia näyttäisi, tuoksuisi tai tuntuisi? Mihin asiaa käytettäisiin ja miten? Miten asiaa markkinoitaisiin?

Kahdella ihmisellä ei ole tähän täsmälleen samaa vastausta. Ihmisillä on luonnostaan mielikuvitusta ja näin ollen myös luovuutta. Googlaa ‘Chindōgu’ ja näet, miten nokkela ihminen on, kun vain heittäytyy.

Sen tiedostaminen, että me kaikki olemme luovia sisimmässämme tarkoittaa, että pystymme antamaan itsellemme ja muille enemmän tilaa ja vapautta luoda. Luovuus on loppujen lopuksi sen ymmärtämistä, että asioissa saattaa olla mahdollisuuksia silloinkin kun niitä ei näe.

Yksi tärkeimmistä osista luovaa prosessia on palaute. Hyvä, rakentava ja asiallinen palaute auttaa kehittämään ajatusmallejamme ja luovuutemme tuotoksia.

Milloin sinä olet viimeksi antanut jollekin ääneen palautetta sen sijaan, että arvostelet sitä vain mielessäsi?