Lakkaa jo jahkailemasta! 3 syytä hakea Oppimoon

Olet ehkä kuullut Oppimosta. Sähköpostiin on tullut kumma viesti, tai olet kuullut kavereiden puhuvan siitä. Viime vuonna en ainakaan itse ollut kuullut koko jutusta mitään, mutta hain joka tapauksessa.

Olin juuri tullut vaihdosta ja mielessä pyöri tuleva kandin kirjoittaminen. Sen rinnalle kaipailin kuitenkin jotain. Sähköpostiin tuli viesti työelämätaidoista ja vertaisoppimisesta.

Mielenkiintoni heräsi heti. Hakemuksessa höpötin epämääräisiä ranskan kielen taidostani ja toiveesta oppia seisomaan käsillä. Jäin odottamaan toiveikkaana tietoa mukaan pääsemistä, ja nyt, viime vuoden kokemuksia rikkaampana, pääsin kokoamaan ajatuksiani.

 Tänä vuonna ei siis tarvitse pähkäillä hakemisen ja hakematta jättämisen välillä.  Apunasi on esimerkiksi muutama itselleni mieleen juolahtanut syy.

 1) Oppimoon voi hakea kuka vain. Olipa opiskeluaineesi mikä hyvänsä ja olitpa missä tahansa vaiheessa, rikastutat varmasti Oppimon porukkaa. Joku on aloittamassa opintoja ja toinen viimeistelee graduaan. Ehkä jollakin on jo yksi tutkinto alla. Yhtä kaikki, jokainen oppii lisää itsestään, toisistaan ja toisiltaan.

Kun teatteritieteilijä, elintarviketieteilijä ja kasvatuspsykologi pohtivat ratkaisua ongelmaan, on tulos ainutlaatuinen. Poikkitieteellisessä porukassa pääset kuulemaan erilaisia näkökulmia esimerkiksi vaahtokarkkihaasteeseen.

2) Oppimoon kuuluu myös yhteistyö oman alan tai itseä kiinnostavan alan kanssa. Kannustava ilmapiiri tukee yhteydenotossa kiinnostavaan työnantajaan, ja pääset kuulemaan alasta sen ammattilaisilta. Voi olla, että tapaat myös tulevan työnantajasi.

Kuulin muilta oppimolaisilta huikeita suunnitelmia tulevaisuutta varten ja kaikilla oli tarttuvaa luottamusta omaan – ja muiden! – osaamiseen. Se ei tässä maailman tilassa tunnu aina olevan itsestäänselvyys. Jos Oppimon energiaa saisi pullotettua ja levitettyä ympäriinsä, niin jo olisi moni pulma ratkaistu.

3) Oppimossa on hauskaa. Siellä on uteliaita, älykkäitä, omituisia ja luovia tyyppejä. Viikottaiset tapaamiset ja projektivaihe antoivat minulle verrattomia muistoja ja ihmeellisiä ihmisiä elämääni. Pohdin oikeastaan ihan huomaamattani, mitä haluan tehdä ja tajusin, miten tärkeää on kertoa omasta osaamisesta. Tai yleensä pitää edes pientä meteliä itsestään ja osaamisestaan.

 Jos vertaan vuoden takaista aikaa nykyhetkeen, voisin sanoa, että olipa onni olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se on totta, mutta yleensä sinne oikeaan paikkaan on ihan itse mentävä. Hae Oppimoon, niin olet menossa hyvään suuntaan.

 Yllä oli kolme syytä hakea Oppimoon. Hihastani löytyy myös yksi syy olla hakematta Oppimoon: Olin siellä jo viime vuonna enkä halua viedä tilaisuutta muilta. Siispä mars hakemusta täyttämään!

Marianne Gråsten – oppimolainen lukuvuodelta 2014-2015