Eka kierros takana: viisi oppia Oppimosta

21 huhti 2015
1060
0

Oppimon ensimmäinen vuosikurssi on nyt saatettu päätökseen. Sitä on vaikea uskoa, kun vielä viime vuoden huhtikuussa koko ohjelma oli vielä suunnitteluvaiheessa ja haki muotoaan.

Syksyn vertaisoppimisvaiheen aloitti 14 oppimolaista ja neljä sangen pihalla olevaa Oppimon vetäjää. On ollut ilo huomata, että nyt vuosi ja kolme yhteistyökumppania myöhemmin olemme kaikki tulleet viisaammiksi ja oppineet paljon.

Ainakin neljä tyyppiä on saanut oman alansa töitä Oppimon avulla. Se on paljon kouriintuntuvampaa kuin mitä me vetäjätiimissä ikinä unelmoimme. Ja samaan aikaan juuri sitä, mitä halusimme: railon katkaisemista opintojen ja työelämän väliltä.

Tässä vaiheessa on hyvä katsoa taaksepäin ja pohtia, mitä tästä kokemuksesta jäi takaraivoon.

Oppimosta opittua

1) Helsingin yliopisto on täynnä lahjakkaita ja aktiivisia opiskelijoita. Meitä eniten yllättänyt ja ilahduttanut seikka on ollut se, miten hyviä tyyppejä oppimolaisiksi päätyi. Niin nöyriä, kunnianhimoisia ja uudella tavalla ajattelevia ihmisiä saa hakea.

2) Poikkitieteellisyydessä on potentiaalia. Sekalaisista taustoista tulevassa porukassa omat taidot karttuvat ja maailmankuva laajenee, mutta samaan aikaan oma osaaminen syvenee huomattavasti. Oma ammattikuva kehittyy, kun on tavanomaisesta ympäristöstään poikkeavassa joukossa.

3) Apua saa, kun sitä pyytää. Avuliaita käsiä hyville jutuille on tarjolla mitä yllättävimmistä suunnista, oli kysymys sitten mentorin löytämisestä tai yhteistyökumppaniksi lähtemisestä. Auttajilta saa myös loistavaa, rakentavaa palautetta.

4) Kun jokin ei toimi, tapa se. Yksi projektiryhmistämme lähti jatkokehittämään projektiaan omin voimin – ja totesi, että tietyt peruselementit eivät toimi. Surkuttelematta he lähtivät etsimään uutta suuntaa siitä huolimatta, että kill your darlings on todella vaikeaa. Pakko arvostaa.

5) Tälle on tilausta. Yhteistyökumppaneilta tuli poikkeuksetta kiitosta oppimolaisten toiminnasta: tiimit olivat ammattimaisia ja tarttuivat projekteihin hyvällä otteella. Tietysti toivomme, että tämä povaa nuorille ammattilaisille hyviä asetelmia työelämään siirtyessä, kunhan vain asenne on kohdillaan.

Järjestämme Oppimo-ohjelman uudestaan koeneempina ja viisaampina lukuvuonna 2015–2016. Tilaa uutiskirjeemme, ja ilmoitamme sinulle, miten seuraleikki etenee. Myös vinkkejä yhteistyökumppaneista otetaan mielellään vastaan.

Lopuksi todella suuren kiitoksen ansaitsevat oppimolaisten lisäksi kaikki meitä matkan varrella auttaneet – mentorit, Helsinki Think Company, Avanto Helsinki ja Demos Helsinki. Tästä on hyvä jatkaa.